Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Maar wat betekent luchtverontreiniging precies en waarom is schone lucht zo goed voor onze gezondheid? En wat zijn de richtlijnen voor luchtkwaliteit in de openbare ruimte? Via deze themapagina word je doorverwezen naar informatie, kaarten en rapporten over luchtkwaliteit.

Achtergrondinformatie

Wat is luchtverontreiniging?
Hoe wordt de luchtkwaliteit in Nederland gemeten?
Wat zijn de effecten van luchtverontreiniging op gezondheid?

Beleid

Groepje mensen aan een picknicktafel op een groen dakterras.
Internationaal beleid
  • Er is een akkoord bereikt voor strengere Europese richtlijnen rond luchtverontreiniging. Deze richtlijn moet nog formeel worden aangenomen, voordat hij van kracht is. De huidige Europese Richtlijnen zijn hier te vinden.
Nationaal beleid
  • De Omgevingswet bevat instrumenten en regels die de kwaliteit van de binnen- en buitenlucht bewaken en beschermen.
  • Het Schone Lucht Akkoord is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten dat zich richt op een betere luchtkwaliteit en een afname van gezondheidsschade.
Lokaal beleid
Adviezen

Praktijk

Er bestaan veel goede praktijkvoorbeelden voor een gezonde inrichting van de leefomgeving in relatie luchtkwaliteit. Je vindt in de Database Gezonde Leefomgeving praktijkvoorbeelden ter inspiratie.

Films

Verhalen

Data & kaarten

Kaarten over de luchtkwaliteit in Nederland kun je bekijken in de kaartviewer Gezonde leefomgeving.

Op het Samen Meten Dataportaal vind je de meetgegevens van burgerinitiatieven en lokale meetnetten die de luchtkwaliteit meten.

Bekijk de luchtkwaliteit in 2021 op de kaart op Atlasleefomgeving.

Zie het Compendium voor de Leefomgeving voor feiten en cijfers over luchtkwaliteit.

Op luchtmeetnet.nl kun je alle actueel gemeten en verwachte luchtkwaliteit in Nederland vinden.

De stookwijzer adviseert op postcodeniveau wanneer mensen beter geen houtvuur kunnen maken. Aangesloten gemeenten ontvangen via de Stookwijzer meldingen van bewoners wanneer zij last hebben van rook.

Links

RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)
Overig

Ontwerpen

Gids Gezonde Leefomgeving besteedt aandacht aan gezond ontwerpen met aandacht voor milieukwaliteit, waaronder lucht en geluid. Bekijk hier de pagina's met aanbevelingen, praktijkvoorbeelden en verwijzingen.

Instrumenten

Op deze pagina vindt u instrumenten die gebruikt kunnen worden om inzicht te krijgen in de impact van de luchtkwaliteit op de gezondheid.