Welke instrumenten zijn beschikbaar voor het bevorderen van een gezondere en duurzamere voedselomgeving?
Bouwstenen voor gezonde en duurzame voeding in lokaal beleid
Benieuwd naar wat er mogelijk is om jouw gemeente gezonder en duurzamer te maken? Het Voedingscentrum biedt bouwstenen die je kan gebruiken ter inspiratie, als stappenplan of als input voor een nieuwe strategie. Zoals:
- Focusgebieden waar je resultaat kan boeken
- Praktijkvoorbeelden van gemeentelijk instrumentarium
- Mogelijkheden voor ondersteuning
- Kant-en-klare ambities
- Middelen voor het creëren van draagvlak
- Ideeën voor borging in lokaal beleid
- Tips voor evaluatie
De bouwstenen zijn bedoeld voor iedere gemeente die toe wil werken naar gezondere en duurzamere eetomgevingen. Bijvoorbeeld voor gemeentelijke beleidsmedewerkers werkzaam in het sociale domein, ruimtelijke/fysieke domein en preventie- en zorgdomein of de thema’s voeding, voedsel, gezondheid, leefomgeving of eetomgevingen in hun portefeuille hebben En voor professionals die het beleid mede vormgeven en uitvoeren, zoals JOGG-regisseurs, combinatiefunctionarissen en gezondheidsbevorderaars bij de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst).
Wil je in jouw gemeente aan de slag met de eetomgeving? Neem vrijblijvend contact op met de Adviseurs Eetomgevingen van het Voedingscentrum via eetomgeving@voedingscentrum.nl.
Stappenplan voedselverspilling verminderen
Gemeenten spelen een cruciale rol in het verminderen van voedselverspilling omdat ze een directe verbinding hebben met zowel de lokale gemeenschap als bedrijven en organisaties binnen hun grenzen. Gemeenten kunnen niet alleen bewustwording creëren over de impact van voedselverspilling, maar ook praktische oplossingen aanbieden die aansluiten bij de behoeften van hun inwoners en bedrijven. In dit stappenplan van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Voedingscentrum vind je alle handvatten en inspiratie.