Voor Luchtkwaliteit zijn twee indicatoren geselecteerd die relevant zijn voor de gezondheid, te weten Stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM2.5).

Stikstofdioxide (NO2)

Het kaartje toont de jaargemiddelde concentratie, waarbij is ingezoomd op de het geselecteerde gebied (gemeente, wijk of buurt). Door te klikken op de link bij het kaartje kom je in een kaartviewer. Daar kun je meer informatie bekijken over deze kaart. Uit de legenda kun je opmaken dat de concentratie in geelrode gebieden boven de WHO advieswaarde van 2021 voor NO2, ligt (10 µg/m3). Onder de i-knop staat een nadere toelichting op de kaart en de impact op de gezondheid. Op deze kaart tonen drukke (snel)wegen als oranje lijnen. Hier zit veel stikstofdioxide in de lucht. Vooral in steden zie je hogere concentraties, doordat stikstofdioxide in uitlaatgassen van verkeer zit. Ook industrie is een mogelijke bron.

Fijnstof (PM2,5)

Op het kaartje zie je hoeveel fijnstof er gemiddeld in de lucht zat in 2022. Het gaat hierbij om PM2,5, alle deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer. Hoe minder fijnstof hoe beter de luchtkwaliteit. Op de kaart zie je stedelijke gebieden als oranje vlekken oplichten. Op deze plekken zit er meer fijnstof in de lucht dan op andere plekken. Dit komt doordat verkeer een bron van fijnstof is. Ook veestallen, industrie en houtstook zijn mogelijke bronnen. In 2021 stelde de WHO nieuwe advieswaarden op. Het effect van fijnstof voor de gezondheid van mensen staat hierbij centraal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook weinig fijnstof in de lucht al ongezond is. De WHO verlaagde de advieswaarden daarom naar 5 µg/m³ voor PM2,5 en 15 µg/m³ voor PM10.

Hergebruik kaarten

Onder de legenda wordt de mogelijkheid geboden om de kaart te downloaden voor eigen gebruik. Bij de i-knop (uitleg over de kaart) wordt voor technische informatie over het maken van de kaart en gebruik van webservices verwezen naar het Nationaal Georegister. Tenslotte wordt links in de viewer de mogelijkheid geboden om de kaart (op het detailniveau dat zichtbaar is in de viewer) te delen voor hergebruik in een andere toepassing.

Blootstellingsgemiddelde per buurt, wijk en gemeente

Binnen de Gebiedscheck GLO staat in het kaartje ook een waarde opgenomen. Het gaat hierbij om het berekende blootstellingsgemiddelde van de geselecteerde buurt, wijk of gemeente.

De concentratiekaarten zijn landelijk beschikbaar in rasterformaat. Uit gezondheidsperspectief is het relevanter om te bepalen waaraan mensen zijn blootgesteld. Bij woningen, dus waar mensen wonen, is de luchtkwaliteit over het algemeen minder goed dan gemiddeld in landelijk gebied. Voor de berekening is de concentratiekaart gecombineerd met de BAG-kaart met woningen. Voor elke woning is zo een waarde vastgesteld. Vervolgens is van alle woningwaarden per buurt, wijk of gemeente het gemiddelde bepaald. Dat resulteert in een blootstellingsgemiddelde per geselecteerd gebied: die waarde wordt bij het kaartje getoond.

 Toelichting begrippen emissie, concentratie, blootstelling en depositie

Meer informatie over luchtkwaliteit, de impact op de gezondheid en manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren kun je hier vinden: