Bij de herinrichting van sportpark de Langeleegte in Veendam is een zogenaamde Skills Garden aangelegd voor urban sports. Denk aan skaten, BMX en freerunning. Sinds de opening in 2022 wordt hier enthousiast gebruik van gemaakt.

Mark Bakker, teamleider sport en recreatie van de gemeente Veendam, vertelt over de totstandkoming.

Centrale plek voor sporten

Toen de voetbalclub SC Veendam in 2013 failliet ging, ontstonden er plannen voor de herontwikkeling van het stadion en bijbehorende sportvelden. In dezelfde periode bleek dat een middelbare school en een aantal sportlocaties in de gemeente grootschalig onderhoud nodig hadden. De keuze bestond uit: repareren van verspreid liggende gebouwen of nieuwbouw op het terrein van de voormalige voetbalclub. Het werd het laatste, met als resultaat een centrale plek met sportfaciliteiten voor diverse sportclubs, de nieuwgebouwde middelbare school én voor ongeorganiseerd sporten. De afdeling Sport en Recreatie van de gemeente Veendam verhuisde hier ook zelf naartoe. Veendammers weten hen daar goed te vinden.

Athletic Skills Model

Het sportpark werd de nieuwe locatie voor de judoschool, de wielerclub en de skatebaan. Toen deze sporten een plek hadden, was er nog ruimte over op het Leer- en Sportpark. De wens was dit in te richten voor openbaar gebruik én gebruik door de verenigingen en scholen, maar hoe? Daarop kwam antwoord toen het team Sport en Recreatie in aanraking kwam met de filosofie van het Athletic Skills Model. Dit is een wetenschappelijke visie op meerzijdig bewegen vanuit ‘de Schijf van 10’ waarin alle typen bewegingen zijn opgenomen. Dit concept vormt de basis van de Skills Garden in Veendam waar je wordt uitgedaagd om op alle 10 manieren te bewegen.

Voor iedereen toegankelijk

De Skills Garden is vrij toegankelijk en geschikt voor elk niveau en alle leeftijden. Juist het aansluiten bij de urban sport trend leidt ertoe dat er ook mensen in beweging zijn buiten een sportvereniging om.  Uit de eerste gebruikersonderzoeken in Veendam blijkt inderdaad dat ongeveer een derde van de gebruikers geen lid is bij een van de sportaanbieders. 
In de Skills Garden kunnen kinderen met een beperking meesporten met de kinderen zonder een beperking. En voor kinderen waarvan de ouders het minder breed hebben is er drie keer per week een uitleenmiddag. Dan kunnen zij gratis gebruik maken van bijvoorbeeld loopfietsjes, BMX-fietsen en skateboards.

Skaters en omwonenden betrokken

De skaters zelf waren betrokken bij de ontwikkeling van de skatebaan. Zij kwamen met ontwerpen voor onderdelen voor de nieuwe baan. Die testten ze uit en in overleg met hen kwam er ook een pumptrack, een kruising tussen een BMX-baan, een skatepark en een freerunning zone. Deze Urban Sport Zone is nu populair bij de gebruikers en wordt dagelijks druk bezocht.  Daarnaast werd het skatepark ontwikkeld in samenspraak met de buurtbewoners. Zij waren in eerste instantie bang dat de skatebaan tot overlast zou leiden. Om hen tegemoet te komen, onderzocht de gemeente de mogelijke geluidshinder en plaatste een geluidswal. Bovendien is er tijdens openingstijden altijd een sportcoördinator aanwezig en is er cameratoezicht op het sportpark. Door dit toezicht blijkt het sportpark een heel geschikte plek voor de skatebaan, en is er veel minder overlast dan op de oude locatie.

Afbeeldingen Skill Garden

Investeren in gebruik

Ontwikkelingen van fysieke voorzieningen is 1 ding, Veendam investeert ook in gebruik en bekendheid, bij bewoners, scholen, huisartsen en fysiotherapeuten. Zo verzorgt de afdeling Sport en Recreatie trainingen van sportcoaches en jeugdtrainers, zodat zij met het ASM-model uit de voeten kunnen. En de website ‘Veendam beweegt’ en de bijbehorende app maakt sporten heel toegankelijk, omdat alle sport- en beweegaanbod er te vinden is. Ook zijn er elk jaar in het Henk Nienhuis stadion de vitaliteitsdagen van ‘Veendam Beweegt’. Daar kunnen deelnemers hun gezondheid laten testen en meteen kiezen welk type beweging of sport bij hen past.

Tips van Mark Bakker

  • Zorg voor goede samenwerking met lokaal bestuur, het is nodig dat de wethouder, het college en de gemeenteraad je project steunt. 
  • Neem als gemeente de tijd voor afwegingen in ruimtelijke plannen, zeker als het gaat om onderhoud. Renoveer je verouderde sportlocaties of bouw je nieuwe sportaccommodaties op een centrale plek? In Veendam was het laatste goedkoper en het heeft een levendige plek in de stad opgeleverd. 
  • Een Skills Garden is geschikt op veel locaties, of het nou een kleine of juist een grotere gemeente is. Wat ook kan is er nog meer een wijkontmoetingsplek van maken, dat is in Almere gedaan.